ГОЛЕШOВО * официален сайт на село Голешово *

  [BG]   EN  

Добре дошли!
Али ботуш
Анкета
Видео
Голешово
Диалект
Жители
Забележителности
Земеделие
Имоти
Къщи
Легенди
Лов
Музей Яворов
МФГ "Голешовски фантове"
Настаняване
Ничия земя
Обичаи
Оцеляване
Песни
Пещери
Природа
Публикации
Рецепти
Рожен
Родова памет
Самодейност
Славянка
Спомени
Спорт
Стари снимки
Стойо Хаджиев
Туристи
Фамилни имена
Форум
Хижа Извора
Храмът
* Новини


За контакти

* Новини /

31 Май 12, 11:50
Български филм триумфира в Кан

Илиян Метев, режисьор на филма „Последната линейка на София" се завърна от Кан с наградата за откритие на тв-канал France 4 (Prix Révélation France 4), която е второто по значение отличие в паралелната програма "Седмица на критиката" на фестивала там. С главната награда бе удостоен "Тук-там" (Aquí y allá) на испанския режисьор Антонио Мендес Еспарса (Antonio Méndez Esparza).

Филмът е документален, копродукция с Германия и Хърватия, подкрепена от ИА Национален филмов център. Лентата бе единственото ни участие в конкурсната програма на 65-ия кинофестивал в Кан.

След фестивалната прожекция в Кан са представени и реалните участници във филма: доктор Красимирa Йордановa, медицинската сестра Мила Михайлова и шофьорът Пламен Славков.

Пълнометражният филм „Последната линейка на София" е вторият опит в документалното кино на младия български режисьор, дебютирал с 30-минутната си дипломна работа „Голешево", отличена с наградата за дебют от „Златен ритон" 2009.

Илиян Метев е роден през 1981 г. и е завършил National Film and Television School в Лондон. Всеобщо е мнението, че филмът му „Последната линейка на София" е изключителна находка, защото съумява да представи тоталния нашенски абсурд чрез хаоса в медицинската ни система.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0773