ГОЛЕШOВО * официален сайт на село Голешово *

  [BG]   EN  

Добре дошли!
Али ботуш
Анкета
Видео
Голешово
Диалект
Жители
Забележителности
Земеделие
Имоти
Къщи
Легенди
Лов
Музей Яворов
МФГ "Голешовски фантове"
Настаняване
Ничия земя
Обичаи
Оцеляване
Песни
Пещери
Природа
Публикации
Рецепти
Рожен
Родова памет
Самодейност
Славянка
Спомени
Спорт
Стари снимки
Стойо Хаджиев
Туристи
Фамилни имена
Форум
Хижа Извора
Храмът
* Новини


За контакти

* Новини /

18 Февруари 10, 12:59 / Автор: Георги Аргиров, в. Вяра
С огнен триметров листник възобновиха забравена традиция
 

Три метра листник изгоря на Прошки в центъра на санданското село Голешово и с  това местните хора възстановиха традиция, забравена през 1984г. Както си му е редът, реденето на листника с хвойнови клони започна следобед, по мръкване набра необходимата триметрова височина, а вечерта, след като изгоря, го прескачаха по-младите голешовалии.
 Гордостта на голешовалии е Виолина Георгиева. Тя е родом от Петрич, но нейните баба и дядо са от малкото село. Виолина е студентка в ЮЗУ, но с огромно удоволствие поддържа сайт за село Голешово. В него може да се намери всякаква информация, твърдят нейни приятелки. Още по-изненадващ е фактът, че с помощта на родолюбивата девойка са намерени средства за реставрация на Хаджисимеоновата плевня. Както разказа Емилия Славкова, дъщерята на бившия кмет на Голешово - Живко Славков - Виолина,се е заинтересувала как може да се намерят средства за реставрация и с много хъс и усилия е успяла. Така че е въпрос на време да се започне реставрацията на тази плевня и тя да се превърне в туристическа атракция. Още повече че в селото вече има направена хижа, която се помещава в някогашно поделение на граничари. А Хаджисимеоновата плевня е интересна като туристическа атракция, защото в нея се е водило епично сражение. През 1903г. на път за среща с Гоце Делчев там е обкръжен войводата и поет Пейо Яворов, който успява да се измъкне. За огромно съжаление на всички младата родолюбка не успя да присъства на събитието.
 Малко известен е фактът и че Емилия Славкова е последното бебе, родено в селото преди години. Дъщерята на ръководителя на група *Веселяци* в момента живее в София, но винаги , когато намира време, се връща в родното си село. Тя е родена в бащината си къща, но за израждането и са помогнали двама лекари- д-р Борис Тудаков от Голешово и д-р Гущеров от Петрово.
 Местните с гордост разказват,че от селото са излезли спортисти, прославили България, както и лекари, които в момента работят на възлови места.  Като например директорът на РЗОК д-р Ангел Каркелев. Голешово е родното място и на известния състезател по канадска борба Пламен Кисьов. Брат му Красимир Кисьов е бивш футболист, а сега помощник на ФК "Бистрица" (Катунци). А хората казват, че базата на футболния отбор на Катунци може да съперничи на отбори от "А" и "Б" група.
 От Голешово е родом е бившият футболист на "Славия" от 70-те години и по-късно треньор на  "Вихрен" Ангел Соколов. А пък неговият брат Спиро Соколов е бил личен готвач на бившия Първи -Тодор Живков, и на президента (1990-1997г.) д-р Желю Желев.
 При такъв майстор на гозбите бе съвсем естествено на него да се поверят кулинарните приготовления. Естествено всеки един се беше подготвил с домашни специалитети. На импровизирана трапеза имаше скара, домашни суджуци, баници и питки. Естествено много вино и ракия домашно производство.
 За музикално - развлекателната част се погрижиха групите "Веселяци" и "Голешовски фантове". Както винаги, двете групи се представиха на ниво и вдигнаха градуса на настроението.
Те имат няколко подобни репетиции, изявиха се и на мъжкото надпяване, което се проведе миналата година в Разлог. В своеобразното насвирване се включиха и Илия Съботанов, и Костадин Лулом. Докато се почиваше, Илия сподели, че повече от 10г. не е пипал акордеон, но атмосферата го е заразила. А пък Костадин повече набляга на пеенето, той е един от солистите на голешовската група. Една от първите песни, която запяха, беше химнът на селото, но в нов вариант и аранжимент. За звученето му в този вид се е погрижил Живко Славков - мустакатият самодеец и ръководител на мъжка фолклорна група "Веселяци". А пък млади и стари се хванаха на хорото. Всички си обещаха следващата година отново да се съберат и да продължат тази традиция.

Снимки: Авторът
С триметрова стълба Янко Бакъров закрепва с въже листника. Младите се снимаха пред листника, преди да пламне. Георги Съботанов запали с горелка листника на Сирни заговезни. Голешовски фантове изнесоха специална музикална програма.
       
 Костадин Лулов (с акордеона) се  включи в надсвирването, макар от години да не е свирил.  Екскметът Живко Славков разговаря с баба Вангелия Джикова, която е най-възрастният жител на селото.  Юри Камбуров се грижи за хубавата скара.  Баща и дъщеря - Георги и Петя Дъскареви, първи се хванаха на хорото.
       
 Кирчо Манев - Ломбардо донесе специални домашни баници.  Емилия седи на леглого, на което се е родила, в бащината си къща. Тя е последното бебе, родено в Голешово.  По стара традиция младите прескачаха огъня на Сирни заговезни.  Георгие Дъскарев и Костадин Лулов заедно изпяха химна на селото.


     
   
   
Снимки: Вили Бакърова

           


Снимки: Емилия Славкова

           
           
           
           

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1986