ГОЛЕШOВО * официален сайт на село Голешово *

  [BG]   EN  

Добре дошли!
Али ботуш
Анкета
Видео
Голешово
Диалект
Жители
Забележителности
Земеделие
Имоти
Къщи
Легенди
Лов
Музей Яворов
МФГ "Голешовски фантове"
Настаняване
Ничия земя
Обичаи
Оцеляване
Песни
Пещери
Природа
Публикации
Рецепти
Рожен
Родова памет
Самодейност
Славянка
Спомени
Спорт
Стари снимки
Стойо Хаджиев
Туристи
Фамилни имена
Форум
Хижа Извора
Храмът
* Новини


За контакти

Легенди / МОСТ ЛЕГЕНДА ПОМНИ СТЪПКИТЕ НА П. К. ЯВОРОВ

МОСТ ЛЕГЕНДА ПОМНИ СТЪПКИТЕ НА П. К. ЯВОРОВ
27.07.06 14:45

 

Мраморският, един от осемте моста, построени в село Голешово,  е мост легенда. Изграден през 1848г. от местни майстори, камъните за него са дялани и возени с мулета и магарета от три километра разстояние. Измъквайки се  невредима от обкръжението в Хаджисимеоновата плевня, по този мост е минала през 1903г. четата на Пейо Яворов на път за село Бельово.

 През 1923г. преди да трасират пътя за гр. Неврокоп /дн. Гоце делчев/, трудоваци ремонтират моста, поставяйки му включително и парапет. Единадесет години по-късно съорьжението става свидетел и на парната машина, теглена от шест чифта биволи и един чифт волове, която е трябвало да задействува гатера за бичене на трупи в с.Голешово. За по- сигурно тогава мостът е подсилен с подпори.

 Най - голямото му премеждие обаче идва с големите дъждове през лятото на 1937г., когато в продьлжение на два дни се изсипва толкова дьжд, че придошлата река завлича три воденици - Петкановата, Кутроновата и Лъшевата. Греди, дъски и камънаци заприщили отвора на моста, водата го заляла, но за гордост на майсторите той удържал. Така държи и до ден днешен.

 Освен че е як и че свьрзва Голешово със света, Мраморският мост се ползва с името ха умиротворител. Преди години, когато кавга изправела един срещу друг хора от селото, кметът ги пращал при съдията в св. Врач при условие да минат късно след полунощ през моста. Най - често стигналите до  там се спирали на средата му, стискали ръцете, давали си прошка и по-живо по-здраво се прибирали у дома. Така излязло името на моста като умиротворител.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

9.4837