ГОЛЕШOВО * официален сайт на село Голешово *

  [BG]   EN  

Добре дошли!
Али ботуш
Анкета
Видео
Голешово
Диалект
Жители
Забележителности
Земеделие
Имоти
Къщи
Легенди
Лов
Музей Яворов
МФГ "Голешовски фантове"
Настаняване
Ничия земя
Обичаи
Оцеляване
Песни
Пещери
Природа
Публикации
Рецепти
Рожен
Родова памет
Самодейност
Славянка
Спомени
Спорт
Стари снимки
Стойо Хаджиев
Туристи
Фамилни имена
Форум
Хижа Извора
Храмът
* Новини


За контакти

Легенди / Тук легендите говорят...

Тук легендите говорят...
27.07.06 13:43

На юг от Парилския проход, югоизточно от Пирин се издига една малко позната на туристите планина- Славянка. Нашата граница с Гърция минава по нейното било. Отдалеч планината наподобява купол със стръмни, почти отвесни склонове. И все пак тя е с меки и заоблени очертания, които особено се открояват на фона на нарязания като трион съседен Пирин. Най-високият връх е Гоцев връх 2212, а вторият по височина - Царев връх 2183м. Планината е изградена главно от варовици и мрамори с палеозойска възраст. На запад Славянка преминава в по-ниската Сенгелска планина, на изток до нея е Стъргач планина, на юг са планините Църна гора и Шарлия.

Връх Шабран
Връх Шабран

 Славянка е известна и с наименованието Алиботуш, което е широко употребявано и днес от местното население. Това име е свързано със старо предание. Било есенно време. Глашатаите забили тъпани: откривал се големият, двунеделен Търлиски панаир в полите на планината. Поели към Търлис дълги кервани със стоки от Цариград, Кавала, Солун и Западна Македония, от всички краища на обширната Османска империя. Гъмжало от хора от различни националности - низами вирели червени фесове, белеели се арнаути, гръцки търговци продавали южни плодове, българите предлагали предмети за бита. Всред тълпата се прокрадвали крадци. Един от тях  забелязал, че богатият търговец Али държал ботуш и в него като каса турял жълтиците и сребърните пари, които получавал от продадената стока. А много стока продавал в дните на панаира Али. Дълго мислил крадецът за ботуша и къде би могъл да го скрие. Поглеждал към суровата и могъща планина, възправяща се над самия панаир. ``Безводна и недостьпна е тя `` - му казвали местните хора. Тогава крадецът се уговорил сьс сестра си, която била с него на панаира, да му изнесе вода в планината.

 Настанала вечерта. Той се мярнал край отрупаната на търговеца Али сергия , грабнал ботуша и хукнал към планината. Всички се втурнали към него. А той достигнал върха на един дъх. Там спрял смъртно уморен и намерил водата,донесена от сестра му. В голямата  си жажда я изпил наведньж. От това и умрял. Оттогава започнали да наричат планината Али ботуш. Според жителите на неврокоп пък планината, гледана от юг, прилича на ботуш. Отворът (горната част) на ботуша е представен от Гоцев връх, токът от връх Шабран, а носът - от Голям Царев връх. В планината има малка пещера Капе, в която през 1903 г. са отсядали четниците на Гоце Делчев. А в северните склонове, в с.Голешово Пейо Яворов водил бой с турски аскер. По своето географско положение Славянка се намира на границата между две климатични области - континентална и средиземноморска. Това прави нейните флора и фауна уникални не само за нашата страна. През 1933г. естественикът Ал. Дряновски предлага планината да бъде кръстена Китка планина заради невероятно богатата й и разнообразна растителност.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

12.0987